Pitný režim – základné odporučenia
Základný princíp správneho pitného režimu je zabezpečenie vyrovnanej bilancie vody v tele a elektrolytov, v širšom slova zmysle prispieť k zabezpečeniu homeostázy organizmu.
Základné odporučenia pre pitný režim:
– zohľadniť vnútorné podmienky konkrétneho človeka (vek, pohlavie, zdravotný stav, zloženie stravy…)
– brať do úvahy aj vonkajšie podmienky (fyzická aktivita, klimatické podmienky,…)
– ako východisko pre doporučené množstvo prijatej vody použiť jednoduchý vzorec
40 ml * hmotnosť človeka [kg],
pritom zohľadniť aj vodu prijatú v potravinách a oxidačnú vodu (voda vznikajúca v tele oxidáciou bielkovín, tukov a sacharidov – o nej viac napíšem v nasledujúcom článku)
– túto celkovú hodnotu v letných mesiacoch navýšiť približne o 20%, pri horúčavách aj viac
– denný príjem vody je vhodné rozdeliť na viacero dávok v priebehu dňa, zabezpečí sa tým jej lepšie využitie v hospodárstve vody tela, nárazové a časté prijatie väčšieho množstva zvyšuje diurézu (vylučovanie moču) a znižuje efektivitu pitného režimu
– zvýšenú diurézu vody podporuje aj nadmerný príjem kávy a kolové nápoje, nehodia sa pre vyrovnanú bilanciu vody v tele
– na pokrytie príjmu vody prijímať dostatok surového ovocia a zeleniny
– štandardne dať prednosť obyčajnej pitnej vody (napr. vodovodnej) alebo nízko až stredne mineralizovanej bez dodatočného sýtenia CO2
– pri zvýšenej strate vody (nadmerné potenie, chorobné stavy – hnačky… a pod.) zabezpečiť okrem vody aj zvýšený prísun minerálnych látok aj stredne mineralizovanými vodami, tento postup podľa situácie dopĺňať zvýšeným solením jedál (vždy s ohľadom na zdravotný stav človeka)
– najmä v letných mesiacoch osviežujúco pôsobia čerstvo pripravené ovocné a zeleninové šťavy, ktoré je však kvôli vysokému obsahu cukrov a draslíka vo všeobecnosti vhodné riediť vodou v pomere 1:1
– jednu z hlavných funkcií vody v tela – zabezpečenie jeho teplotnej homeostázy (najmä potením, ale nielen ním) v lete podporíme chladenými nápojmi, vtedy pri metabolizme takejto tekutiny sa odoberie teplota z tela, aby enzymatické procesy metabolizmu vody mohli začať pri štandardnej teplote tela)
– pri nápojoch treba brať do úvahy najmä ich glykemický index a glykemickú nálož (zjednodušene napísané ide o sumárnu hodnotu sacharidov reálne skonzumovanej potraviny), čo je nutné zohľadniť pri diabetikoch
– v štandardných podmienkach (mimo chorobných stavov) konzumovať slabé alebo iba mierne silné bylinné čaje
– vodu a nápoje konzumovať počas jedenia iba v miernom objeme 1-2 dcl malými dúškami, pritom je nutné vyvarovať sa pocitu plného žalúdka (v takom prípade sa sťaží trávenie, ale vo všeobecnosti zákaz mierneho prijímania tekutín počas jedenia nemá opodstatnenie, čo potvrdili aj výskumy
– väčšie množstvo tekutín je vhodné prijímať 1 hodinu a neskôr po jedle, kedy tráviace procesy sú v žalúdku naštartované a potrava vo forme chýmusu čiastočne opustila žalúdok
– zvýšenú pozornosť venovať pitnému režimu detí, ktoré ešte nemajú vybudované dostatočne efektívne hormonálne riadenie smädu a seniorov, ktorí majú znížený subjektívny pocit smädu, spôsobený zníženou funkciou receptorov a zodpovedných buniek, ktoré nereagujú na pocit smädu
Z alkoholických nápojov len pivo poskytuje dostatok vody na pokrytie úbytku vody v tele spôsobenej metabolizmom alkoholu, avšak pri pití viac ako jedného veľkého piva na jedno posedenie sa tento efekt stráca a telo bude trpieť čiastočným deficitom vody.
***
Slovensko patrí ku krajinám s relatívne najbohatšími zásobami pitnej vody.
Výborné zloženie slovenských minerálnych vôd, ich rôznorodosť a dobrá dostupnosť priam predurčuje k
ich efektívnemu preventívnemu aj terapeutickému použitiu.
***
Piť čo nepiť?
Na takto modifikovanú Hamletovu otázku nájdeme dobrú odpoveď v pohári obyčajnej, čistej vody .