Podobné články / príspevky

(Moje) krátke fakultné správy-november 2022
Začiatky môjho pôsobenia na Fakulte zdravotníctva v B.Bystrici pozitívne ovplyvnila pani docentka Tatiana Rapčíková, prodekanka pre pedagogickú činnosť ktorá mi pomohla vyladiť program prednášok (aj pre zamestnancov fakulty), preniesť sa cez peripetie začínajúceho prednášateľa na fakulte, za čo som jej povďačný. V polovici novembra som prednášal pre zamestnancov fakulty zaujímavosti zo sveta výživy – Paleo…
Výživa pre zdravie človeka, skriptá
VÝŽIVA PRE ZDRAVIE ČLOVEKA – časť I moje prvé vysokoškolské skriptása dostali od tlačiarenských strojov do zoznamu publikácií knižnice Slovenskej zdravotníckej univerzity Bratislava v apríli tohto roku. Vysokoškolské skriptá Výživa pre zdravie človeka, časť 1- základné pojmy, makroživiny. energetické hodnoty potravín sú určené pre študentov denného aj externého štúdia Slovenskej zdravotníckej univerzity najmä v odboroch…
Chránené heslom: Seminárna práca – zimný semester
Článok nemá zhrnutie, pretože je chránený.

Význam výživy pre naše zdravie
Dnes už hádam nikto nepochybuje o vplyve výživy na naše zdravie. Napr. podľa WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) výživa a pohyb sa môžu významne podieľať na našom zdraví, až do 65%, v niektorých prípadoch aj viac. Výživa nás sprevádza po celý život ako jeden z najvýznamnejších faktorov nášho zdravia. Ovplyvňuje vývoj plodu cez telo matky,…
Dámsky klub RTVS – mýty a hoaxy o potravinách a výžive
Dátum : 27.1.2023. Hodinová ručička sa posunula 30 minút pred dvanástou hodinu a ja vstupujem do priestorov RTVS. Ešte dobre, že nemám so sebou tlakomer. Približne o jednu hodinu idem do živého vysielania RTVS – Dámsky klub a s moderátorkou pani Andreou Chabroňovou, budeme hovoriť o rôznych mýtoch a hoaxoch z výživy. Tento dobrý zámer…

Pitný režim – základné odporučenia
Základný princíp správneho pitného režimu je zabezpečenie vyrovnanej bilancie vody v tele a elektrolytov, v širšom slova zmysle prispieť k zabezpečeniu homeostázy organizmu. Základné odporučenia pre pitný režim:– zohľadniť vnútorné podmienky konkrétneho človeka (vek, pohlavie, zdravotný stav, zloženie stravy…)– brať do úvahy aj vonkajšie podmienky (fyzická aktivita, klimatické podmienky,…)– ako východisko pre doporučené množstvo prijatej…