| |

Chia semienka majú 5x viacej vápnika ako mlieko

Chia semienka, plody rastliny Šalvie hispánskej (Salvia hispanica, lat.) putujú dlhú cestu ku nám z oblastí pred viacerými storočiami obývanými Aztékmi, z Mexika a iných krajín Strednej Ameriky, aby nám odovzdali dávne skúsenosti týchto národov.


Pretavené do dnešnej terminológie – chia semienka patria medzi top potraviny s viacerými veľmi dobrými nutričnými vlastnosťami:
– bohatý zdroj vlákniny
– vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín omega 3
– vysoký obsah medi, selénu, železa, bielkovín- … a vápnika

Naozaj, hodnota týchto látok v 100 g sušených chia semienok obsahuje 50-90-137-1700 (vápnik-selén- vláknina-kyselina alfa-linolénová) % DDD (doporučená denná dávka).Je to teda super potravina a okrem iného máme o zdroj vápnika postarané. V 100 g chia semienok sa ho nachádza približne 630 mg, v kravskom mlieku okolo 120 mg.

Ibaže……ibaže, ak sa pozrieme na tieto údaje z praktického hľadiska, objavia sa nasledovné problémy:

– predovšetkým, skonzumovať 100 g chia semienok to je viac ako 34 g potravinovej vlákniny na jedno posedenie (cca 170% DDD) a to je zaručený problém s trávením, dokonca hraničiaci s kvílením sanitky smerujúcej ku vám
– prvotné ohúrenie z množstva vápnika asi odpadá, napokon aj samotní dodávatelia na svojich web stránkach píšu o 2 polievkových lyžiciach v jednom jedle, čo predstavuje cca 25 g chia semienok a potom:630/4 = 160 g (zaokrúhlene) vápnika / 2 PL, čo je naozaj viac ako v mlieku

Chia semienka majú však ďalšie „protivenstvá“:
– biologická dostupnosť potravín, ktoré nie sú v tekutom stave, je približne 2-3 horšia, ako pri tekutých potravinách.

Za týmto konštatovaním sa skrývajú fyziologické požiadavky nášho tela
– trávenie v našom tele prebieha tak, že potraviny sa musia dostať do tekutého alebo aspoň koloidného stavu (ako napr. tuky, ktoré sa pri trávení dostanú do tvaru drobných kvapôčok, vzniká emulzia) a potom sa potraviny ďalej metabolizujú
– biologická dostupnosť je ešte o niečo horšia u tých potravín, u ktorých je tvrdá, kompaktná „kôrka“, povrch, to sa týka najmä orechov a semien, nevieme ich úplne dobre pohrýzť a tráviace enzýmy sa nedostanú do „vnútra“ potraviny, aby metabolizmus látok v nej prebehol optimálne.

Ak pomeliete chia semiačka, kvôli tvrdému povrchu a malinkým rozmerom semiačok, toto pomletie nebude také kvalitné, ako napríklad pri vlašských orechoch, pri ktorých zomletím môžete dosiahnuť drobučké zrniečka orechov.

Treba však napísať, že chia semienka poskytujú veľmi dobré zdravotné prínosy v oblasti kardiovaskulárneho zdravia (vďaka vysokému obsahu kyseliny alfa-linolénovej prispievajú k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi), ich pozitívne preventívne účinky proti zápche sa odvíjajú od vysokého obsahu vlákniny v nich, pri ich konzumácii boli zaznamenané mierne zníženia hladiny cukru v krvi..

Vypiť 2 dcl mlieka, to nie je problém ani pre dieťa. Potom z pohľadu reálnej situácie máme k dispozícii vápnik takto:

mlieko :
120*2 = 240 mg Ca
chia semienka / 2 PL: 160 mg Ca, odhadom s 2 x menšou biologickou dostupnosťou oproti mlieku, t. j. cca 80-100 mg Ca.

Chia semienka majú na 100 g, ako sa to v zmysle legislatívy nar. EP 1169/2011 môže udávať, cca 630 mg vápnika, čo je približne 5x viacej ako v kravskom mlieku .

Ale je to taký „beťársky“ fakt.
Reálne nám chia semiačka môžu poskytovať v jednom jedle približne 80 -100 mg vápnika.
Preto musím napísať, že chia semienka majú majú oproti mlieku 5x viacej vápnika, je mýtus, i keď tiež trochu „beťársky“.

Tak si môžete vybrať .🙂

Podobné články / príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *