Vlašské orechy-superpotravina pre potešenie dám aj pánov
Vlašský orech (Juglans regia) pochádza z Ázie. Jeho výborná chuť, výživné zloženie a prispôsobivosť stromu umožnila tomuto orechu sa rozšíriť najmä do Európy a Severnej Ameriky.
Strom dorastá do výšky až 20 metrov a rodí viacero kilogramov plodov.
Vlašský orech z nutričného hľadiska:
- je výborný zdroj kvalitných, rastlinných bielkovín (okolo 16 g / 100 g)
- obsahuje väčšie množstvo tukov (až do 60-63 g/100g), ale veľmi dobrého zloženia (približné hodnoty) : nasýtené mastné kyseliny (5g), mononenasycené mastné kyseliny – omega 9 (9,5 g), polynenasycené mastné kyseliny – omega 6 (36 g), polynenasycené mastné kyseliny, kyselina alfa-linolénová – omega 3 (7 g)
- má vysoký podiel vlákniny (približne 10g)
- je výborným zdrojom zinku (3,5 g) a kyseliny listovej – folát (50-70 mcg)
A kde sú tie potešenia?
– predovšetkým z vlašského orecha sa poteší srdcovo-cievny systém každého človeka (nenasýtené mastné kyseliny prispievajú k zníženiu LDL cholesterolu a k zvýšeniu HDL cholesterolu, znižujú riziko aterosklerózy a mozgovej mŕtvice)
– o bielkovinách možno netreba písať podrobnejšie, na tomto mieste napíšem len to, že rastlinné bielkoviny majú výhody napr. aj v tom, že oproti živočíšnym bielkovinám minimálne zaťažujú vylučovací a srdcovo-cievny systém
– vláknina je neodmysliteľným pomocníkom tráviacej “koncovky” – vylučovania stolicou, (asi nebudem ďaleko od pravdy, keď napíšem, že dobré vylučovanie okrem iného môže vyvolať dobré pocity v každom z nás, hm 🙂
– zinok pravdepodobne vyvolá spokojné úsmevy u dám, lebo prispieva k udržaniu zdravých vlasov, nechtov a pokožky (okrem iných pozitívnych účinkov)
– pre pánov, ale určite nielen pre nich, dobrou správou je, že zinok prispieva k udržaniu normálnej hladiny testosterónu v krvi
– kyselina listová – folát, okrem iného sa podieľa na znížení vyčerpania a únavy (je takmer isté, že bravčový rezeň bude pôsobiť presne naopak ako vlašský orech), podporuje imunitný systém
Je toho ešte viac, ale na tento čas pre potešenie stačí, čo poviete?
Tu treba poznamenať, že v princípe ide o dlhodobejší stravovací štýl, aby sa tieto potešenia naozaj objavili, a samozrejme, že okrem vlašského orechu je potrebné mať širšiu škálu potravín s podobnými zložením.
Zopár odporúčaní:
– pozor, vlašské orechy u niekoho môžu vyvolať alergiu, pre istotu, ak s nimi nemáte skúsenosti odskúšajte zjesť dve-tri jadierka, ak sa nič nedeje do desiatich minút, pravdepodobne nie ste na vlašské orechy alergickí, v prípade alergickej reakcie ihneď vyhľadajte lekársku pomoc
– nepodceňujte plesne na orechoch, ktoré môže vyzerať napr. takto:
vlašský orech s plesňou
– väčšinou sa jedná o plesne Aspergillus, ktoré obsahujú nebezpečné aflatoxíny (zjednodušene povedané toxíny s ktorými si telo nevie poradiť) a je teda jasné, že takéto orechy patria do koša
– často sa tvoria v zle skladovaných orechoch, preto treba byť opatrný pri ich nákupe napr. aj na tržniciach
– oxidované tuky v orechoch sa navonok prejavia ich tmavou farbou, horkastá chuť nás neoklame, že takéto orechy boli zle skladované –
vlašské orechy skladujte v tmavom a suchom prostredí s nižšou teplotou (pivnica, špajza, mraznička v chladničke (?))
Jednoduché recepty:
– “raw foods”, najlepšie chutia v prirodzenom stave – pochrúmať samotné alebo ako súčasť jedla, často so zeleninovým šalátom
– pomlieť, pridať do jedla a ihneď zjesť (skladovanie pomletých orechov kvôli rýchlej oxidácie tukov v nich sa neodporúča)
– orechové koláče – v receptoch našich mám a starých mám, chutia výborne, ale keďže vlašské orechy obsahujú viacej termolabilných látok, náš organizmus nebude mať z nich veľký úžitok.
Niekedy to tak vyzerá – čím chutnejšie jedlo, tým sa javí ako menej prospešné.
Dá sa to však aj naopak – zdravé jedlá môžu byť aj veľmi chutné, niekedy možno treba pomôcť našim chutiam a stravovacím zvykom prehodiť “výhybku”…a tak môžete doraziť ku cieľovej stanici – k potešeniu, na viacerých úrovniach. 🙂