Slovenské byliny pri tráviacich ťažkostiach

Použité odborné pramene:
Leto nám ponúka ďalšie skvelé ovocie z domácich zdrojov, marhule: – parádny zdroj beta-karoténu, ktorý samotný pôsobí ako významný antioxidat – výskumami je potvrdený jeho preventívny aj liečiaci účinok napr. pri rakovine pľúc najmä u fajčiarov Dôrazné upozornenie : syntetický beta-karotén NAOPAK, podporuje rakovinu pľúc pri dlhodobom a nadmernom používaní!! (zdroj: https://news.cuanschutz.edu/…/dietary-supplements… – časť beta-karoténu…
Podmanivá vôňa, vábivé farby, nezameniteľná chuť – jahody a čerešne! Ovocie nášho podnebného pásma nás láka po všetkých stránkach. Okrem vyššie uvedených jedinečných senzorických vlastností, toto ovocie nám ponúka: Jahody – exkluzívny zdroj vitamínu C– výborný zdroj fytochemických látok, najmä polyfenolov – antokyaníny, kyselina elargová (trieslovina), proantokyanidíny (takmer sa mi pri písaní „zahrčkala“ klávesnica :))…
Pri rozhodovaní, ktorému z týchto olejov dať prednosť, okrem ich fyzickej a cenovej dostupnosti je vhodné sa na oba oleje pozrieť aj z pohľadu nutričných a organoleptických vlastností. Popis údajov z tabuľky:- slnečnicový olej je výborným zdrojom kyseliny linolovej, ktorá prispieva k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi, k zrážanlivosti krvi a podporujú zápalové procesy…
Vlašský orech (Juglans regia) pochádza z Ázie. Jeho výborná chuť, výživné zloženie a prispôsobivosť stromu umožnila tomuto orechu sa rozšíriť najmä do Európy a Severnej Ameriky. Strom dorastá do výšky až 20 metrov a rodí viacero kilogramov plodov. Vlašský orech z nutričného hľadiska: A kde sú tie potešenia? – predovšetkým z vlašského orecha sa poteší…
Vinič hroznorodý sa pestuje v mnohých krajinách sveta subtropického a mierneho podnebného pásma, najviac v južnej Európe.Jeho plodmi je hrozno, ktoré sa vyksytuje v troch základných kultivaroch – zelené, žlté a modré.Tieto odrody majú mnoho spoločných vlastností, najviac sa v líšia v obsahu polyfenolov.Výbornou správou je, že pre nás predstavuje ovocie, ktoré sa pestuje aj…
Červená repa po rozkrojení priam žiari sýtou bordovou farbou s nádychom červenej. Čiastočne to pripomína farbu ľudskej krvi alebo farbu oxidovaného železa, s ktorým sa v bežnom živote stretávame a toto boli možno jedny z dôvodov, prečo sa začalo hovoriť o červenej repe ako o zdroji železa. Železo nevyhnutne potrebujeme pre zdravý chod nášho organizmu…