Vajíčka nemusia byť strašiakom
Vajíčka už nie sú strašiak, ale treba byť pragmatický.
Domáce lečo s varenými zemiakmi.
Jednoduché jedlo s viacerými benefitmi pre náš organizmus.
Obsahuje:
- 2 slepačie vajcia, ½ menšia cibuľa, cca 30 g zelená paprika, 30 g paradajky, soľ, korenie, 1,5 PL repkového oleja
Hodnoty nutričných látok sú približné, avšak vychádzajú z dlhodobých meraní obsahu nutrientov v potravinách.
Toto sú benefity domáceho leča s varenými zemiakmi: - podpora telových bielkovín
- slepačie vajce patrí k najhodnotnejším zdrojom bielkovín, vo vyváženom pomere pokrýva celé spektrum bielkovín, vrátane všetkých esenciálnych
- výskumami sa zistilo, že kombinácia vajce+zemiaky poskytuje výbornú utilizáciu (zúžitkovanie) bielkovín z jedla, čo sa napr. využíva aj v športovej výžive, ale tento fakt sa hodí aj napr. pri rekonvalescencii po úraze, chorobe (toto však konzultujte s lekárom!)
-toto jedlo poskytuje približne 24% doporučenej dennej dávky bielkovín – DDD (prerátané pre vek 65+, pamätáme na seniorov 🙂 - je výborným zdrojom vitamínov radu B : B2, B6, B12, B1 (zoradené podľa DDD)
- vitamíny B zohrávajú dôležitú úlohy v metabolizme (napr. v trávení), v podpore nervového systému, tvorbe krvi a majú ďalšie funkcie
- výborný obsah antioxidantov a minerálov
-vitamín C, E, A, selén, meď., zinok..železo (!) - domáci pôvod potravín
-všetky potraviny v tomto jedle sú bez problémov dostupné od slovenských výrobcov či dokonca z vlastného hospodárstva alebo od susedov, čo určite prispieva k chuťovej aj zdravotnej príťažlivosti tohto jedla
Pri každom jedle, potravine, treba zvážiť aj riziká.
Pre toto jedlo sú tieto
/ vysoký obsah cholesterolu - o tomto sa ešte stále veľa debatuje, v zásade sa však prijal názor, že vzhľadom na veľmi dobre telom „prepracovaný systém“ regulácie absorpcie cholesterolu z potravín (pri jeho nadmernom prísune sa jeho využitie v organizme znižuje, o.i. aj preto, že telo vytvára vlastný cholesterol) dnes prestali byť slepačie vajcia cholesterolovým strašiakom
- napriek tomu však na druhej strane nie je vhodné konzumovať viac ako niekoľko vajíčok týždenne, najmä pri srdcovo-cievnych chorobách
/vysoký obsah kyseliny arachidonovej
-táto látka je prozápalového charakteru, preto s vajíčkami opatrne napr. pri artritíde a pri dne (!)
-v tomto recepte negatívny vplyv tejto látky je obmedzený repkovým olejom, ktorý má protizápalový charakter
Benefity však určite prevažujú nad rizikami.
Ako pri každom jedle, nech nám ostáva verným pomocníkom striedmosť.
Dobrú chuť! 🙂
Toto sú nutričné látky domáceho leča s varenými zemiakmi:)
